Probeer een paar smakelijke theemarinades voor uw volgende maaltijd
Taai vlees, nergens voor nodig. Thee is een van de meest goedkope, volledig natuurlijke oplossingen om van elke hap een smakelijk hapje te maken.
Wanneer u een sterke kop thee zet, merkt u misschien dat als u deze te lang laat trekken, de thee een bittere smaak kan hebben. De bitterheid komt van natuurlijk voorkomende verzachtende middelen in de thee die tannines worden genoemd.
Tannines zitten in bladeren van planten, waaronder de Camellia sinensis-plant waar groene en zwarte thee vandaan komt.
De tannines in thee kunnen helpen om de natuurlijke sappen uit het vlees te verwijderen en ze sappiger en malser te maken. Als je ooit vlees in wijn hebt gemarineerd, heeft dat een soortgelijk effect. Veel wijnen bevatten ook tannines.
Of je nu op zoek bent naar een marinade of pekel voor je favoriete vlees, zoals kip, varkensvlees, rundvlees, zeevruchten of zelfs tofu, thee kan ze allemaal naar een heel nieuw niveau tillen.
Veilig Marinades gebruiken
Volgens Emily Gatrell, auteur van " Marinades for the Rest of Us" , zijn er slechts een paar dingen die u moet onthouden als het gaat om het gebruiken van uw marinades en pekel :
• Marineer voedsel altijd in de koelkast. Nooit op kamertemperatuur of buitenshuis.
• Gebruik alleen glazen of plastic bakjes of afsluitbare plastic zakken om vlees te marineren. Metaal en geglazuurd aardewerk kunnen in sommige marinades reageren op zuren en chemicaliën kunnen in uw voedsel lekken.
RECEPTEN
SUPEREENVOUDIGE THEEMARINADE VOOR RUND, KIP OF VARKEN
Elk goed recept begint bij de basis. Als marinades nieuw voor je zijn, is dit recept een geweldige plek om te beginnen, en je kunt het gebruiken voor maximaal twee pond rundvlees, varkensvlees of kip.
Ingrediënten
• Zet ongeveer 1½ kopje groene thee, (zie Webshop Groene theezakjes) en laat afkoelen. Voor een sterke infusie zijn mogelijk 2 theezakjes nodig.
• 2 theelepels gemalen mosterdzaadjes/mosterdpoeder
• 1 theelepel Dijon-mosterd
• 1 eetlepel marjolein
• 1 eetlepel oregano
• 2 eetlepels olijfolie
Mix de thee en kruiden met een garde. Voeg olijfolie toe en klop tot het de dikte heeft van een lichte saladedressing.
Giet het vlees in een grote ovenschaal, plastic bak of afsluitbare plastic zak en laat enkele uren of een nacht marineren. U kunt tot 24 uur marineren voor grotere of hardere stukken vlees.
Ingrediënten
• ¾ tot 1 kopje zwarte of groene thee, zie Webshop Groene theezakjes.
• Sap van 1 hele citroen
• 2-3 teentjes knoflook, gehakt
• 2 eetlepels honing
• 1 eetlepel olijfolie
• ½ theelepel zout
• 1 theelepel zwarte peper, vers gemalen
• 1 takje rozemarijn of 1 eetlepel gedroogde rozemarijn
• 4 kippenborsten, dijen of filet zonder botten
Mix alle ingrediënten in een kom goed door elkaar. Doe de marinade samen met de kip in een afsluitbare plastic zak en sluit de zak af. Laat de inhoud van de marinade de kip volledig omhullen. Zet de zak met marinade en kip minimaal 8 uur in de koelkast.
• 2 eetlepels versgeraspte gember
• 1 theelepel gemalen peper
• 1 theelepel zeezout, koosjer of roze zout
• gebruikt 1 of 2 theezakjes om 1 kopje thee te zetten van groene thee, zie Webshop Groene theezakjes.
• 3 eetlepels perzikjam
• 2 eetlepels witte wijnazijn
Mix alle ingrediënten in een kom goed door elkaar. Opzij zetten.
Maak een sterke infusie van Sir Jason Winters Groene thee, genoeg om 1 kopje vloeistof te maken. Mix alles samen. Houd hiervan ongeveer 4 eetlepels van deze voorbereide marinade apart achter voor later gebruik.
Plaats 1 tot 1 ½ pond vlees in een glazen of plastic schaal of in een afsluitbare plastic zak. Plaats het vlees en marineer in de koelkast gedurende 1-2 uur voor vlees, of slechts 30 minuten voor vis of andere zeevruchten. Haal uit de marinade en gooi de resterende vloeistof weg.
Braad of grill vlees of vis tot de gewenste gaarheid, waarbij u de apart gehouden marinade af en toe over het vlees strijkt. Het vlees moet mals zijn met een smaak die zowel zoet, pittig als heerlijk is.
Voor degenen die de voorkeur geven aan niet-vleesgerechten, is dit recept met tofu, heerlijk!
Ingrediënten
• 1 pakje van 120 gram extra stevige tofu
• 2 zakjes zwarte of groene thee voor een sterke infusie van ongeveer 1 kopje vloeistof , zie Webshop Groene theezakjes.
Leg de tofu in keukenpapier of een theedoek en plaats er 10 minuten een gewicht op om overtollig vocht te verwijderen.
Maak een sterk thee-aftreksel om 1 kopje thee te zetten. Voeg alle andere ingrediënten toe aan de thee en mix.
Snij de tofu in 10-12 stukjes. Leg ze in een glazen braadpan of ovenschaal en bedek met het marinade-mengsel. Laat tofu 2 tot 8 uur of een nacht in het marinade-mengsel trekken. Om de volle smaak in de tofu te verwerken, moet je de stukjes halverwege het marineerproces omdraaien.
“Marinades for the Rest of Us: Easy & Delicious Marinades” by Emily Gatrell, 2020 Relevant Daearen,
“Flavorize: Great Marinades, Injections, Brines, Rubs, and Glazes” by/ Ray “Dr. BBQ” Lampe, 2015, Chronicle Books, San Francisco, CA





