Wat ervoor zorgt dat u uw thee krijgtSinds het tijdens de Tang-dynastie in China (618–907 n.Chr.) heeft de teelt en oogst van thee zich over Azië en de rest van de wereld verspreid. Al duizenden jaren heeft het verbouwen van thee als gewas zich verspreid naar andere landen, waaronder Japan, Vietnam, Indonesië, India, Iran, Kenia, Sri Lanka en Bangladesh.
Ook al zijn er vier classificaties van thee, ze zijn allemaal afkomstig van de Camellia sinensis-plant. De meeste theeplanten gedijen op grote hoogte en in klimaten die zowel warm als nat zijn. Er zijn enkele ondersoorten van de plant die de voorkeur geven aan een omgeving die af en toe wat kouder wordt. Het verschil tussen elke classificatie van thee is hoe en wanneer ze worden geplukt en verwerkt voordat ze op de markt worden gebracht.
Thee TerroirDe term terroir komt van de Franse Appellation d'Origine Controlee (AOC), die toezicht houdt op de kwaliteit en regionale aanduiding van wijn, kazen en andere landbouwproducten in het land. Terroir is specifiek van toepassing op de regio's en omstandigheden waar de wijndruiven worden verbouwd. Dezelfde factoren die de omstandigheden waarin thee groeit en hoe het wordt geoogst en verwerkt, beïnvloeden, hebben ook invloed op thee. Bodem, hoogte, weer, klimaat, water en zonlicht spelen allemaal een rol in het terroir van de thee, die de kwaliteit, het aroma en de smaak bepaalt.
Oogsten en verwerken van de theebladerenVoor de beste kwaliteit theeën hebben de planten minimaal 3 tot 5 jaar nodig voordat ze klaar zijn voor hun eerste oogst. Het duurt tussen de 7 en 15 dagen voordat een nieuwe oogst van toppen of een "flush" groeit. De lente-thee-oogst wordt "first flush tea" genoemd, terwijl de thee-oogst in de herfst "second flush tea" wordt genoemd.
Theebladeren worden met de hand geplukt in plaats van door machines, omdat theebladeren gemakkelijk worden beschadigd. Wanneer arbeiders de thee op de theeplantages oogsten, zijn het alleen de bovenste vijf centimeter van de theeplant of de tweede en derde bladeren van de knop die de beste thee produceren. Theeboeren houden de groei van theebladeren nauwlettend in de gaten. Als er te veel groei is, gaat de kwaliteit van thee achteruit. Een theeplant kan in elk jaar een paar duizend bladeren produceren.
Na het plukken gaan de theebladeren naar de verwerking. De bladeren worden gemiddeld 8-24 uur gedroogd voordat ze doorgaan naar de volgende stap. Deze eerste droging van de theebladeren, bekend als verwelking, zorgt ervoor dat het meeste vocht in het theeblad verdampt.
Groene theeBij de productie van groene thee is stomen de volgende stap bij het verwerken van theebladeren. Door te stomen wordt voorkomen dat de theebladeren hun smaak verliezen.
In sommige groene theeën worden de bladeren geroerbakt. Traditioneel gebeurt dit met een grote wok. Zowel de processen van stomen als roerbakken dichten het aroma af en zorgen ervoor dat wanneer de groene thee wordt gezet, deze een goede kleur krijgt.
of braden worden de theeblaadjes gevormd of gerold. Door te rollen komt het resterende vocht vrij. Van daaruit wordt de groene thee gesorteerd op grootte en kwaliteit voordat deze op de markt wordt gebracht. Tegen de tijd dat het proces is voltooid, hebben de bladeren heel weinig vocht.
Zwarte theeVoor zwarte thee is het proces een beetje anders. Na de oogst worden de theebladeren verdord en gerold, maar daarna volgt nog een extra stap.
Na het rollen en snijden worden de bladeren uitgespreid en in een koele en vochtige ruimte gelaten. Deze blootstelling aan vocht en koelte zorgt ervoor dat de theebladeren oxideren. Door oxidatie worden de groene bladeren lichtbruin en krijgt zwarte thee zijn smaak. Om het oxidatieproces te stoppen, wordt hete lucht over de bladeren geleid. Dit verduistert ze verder. De thee wordt vervolgens afgekoeld voordat deze wordt gesorteerd, gesorteerd en naar de markt wordt gestuurd voor distributie.
Oolong theeOolong, of "Black Dragon" -thee, heeft een proces tussen groene en zwarte thee. Afhankelijk van de regio en de gebruikte methoden, kan het een zoete, fruitige, houtachtige of rokerige smaak hebben. Het significante verschil is de hoeveelheid tijd dat oolongthee wordt geoxideerd. Net als zwarte thee wordt oolong verdord, gerold en gedroogd; temperatuur en timing worden echter beter in de gaten gehouden om de complexe reeks smaken van oolong te behouden.
Witte theeMisschien wel de zeldzaamste theesoort gemaakt van de Camellia sinensis-plant is witte thee. In het keizerlijke China was deze thee alleen verkrijgbaar voor leden van de adel, omdat hij slechts twee dagen per jaar geoogst kan worden voordat de knoppen van de theeplant volledig open zijn. Het is pas iets meer dan tien jaar geleden op grotere schaal beschikbaar buiten China. Het oxidatieproces van witte thee wordt zeer vroeg na de oogst gestopt om de zachte, delicate smaken te behouden.
Zoals je kunt zien, wordt elke soort of stijl thee, of het nu groen, oolong, zwart of wit is, anders verwerkt.
KruidentheeVraag het een kruidkundige of theekenner, en zij zullen u vertellen dat kruidenthee helemaal geen thee is, maar een tisane of een aftreksel. Kruidentheeën kunnen bladeren, bloemen, zaden, schors bevatten, die zijn geïnfuseerd of gekookt in heet water. Elke plant in een kruidenmengsel biedt zijn eigen smaak en gezondheidsvoordelen wanneer hij wordt gebrouwen. Sommige kruiden hebben hun eigen antioxiderende eigenschappen, terwijl andere je kunnen ontspannen, helpen bij je spijsvertering of je een boost vitamines kunnen geven waardoor je je beter voelt als je verkouden bent. Het is altijd een goed idee om van tevoren met uw arts te overleggen om er zeker van te zijn dat de kruiden de medische aandoeningen die u heeft of de medicijnen die u gebruikt niet verstoren.
Hier bij Sir Jason Winters International zijn we er trots op dat we alleen thee en ingrediënten van de beste kwaliteit van over de hele wereld aanbieden.
Bron:
"The Way of Tea" door Master Lam Kam Chuyen, Lam Kai Sin en Lam Tin Yu, 2002, Barron's Educational Series, NY
"The Everything Healthy Tea Book: ontdek de genezende voordelen van thee " door Babbette Donaldson, 2014, Adams Media
"The Story of Tea: A Cultural History and Drinking Guide " door Mary Lou Heiss en Robert J. Heiss, 2007 Ten Speed Press, Berkley, CA